top of page
חיפוש

חיים מפחד "מה יגידו"

  • טרי וינברג
  • 21 בספט׳ 2018
  • זמן קריאה 4 דקות


אך הוספתי לתהות. אנו מצווים להיות בני חורין. האם לחיות כל העת בתחושת מורא זו חירות? התחושה הזו שיש כל העת מי שמשגיח מבין החרכים ורואה ושומע כל מעשינו, יכולה לעיתים להבהיל. מאידך, ואיזה פרדוקס, בפועל אנו מפחדים מבני אדם יותר משאנו מפחדים מהקב"ה. מרצים, עושים חשבון, מבטלים רצוננו, זורמים עם הזרם, העיקר שלא להיות חריגים. לחיות לפי מה שהחברה מכתיבה. הרצון להיות נאהבים, מקובלים, נראים, מכובדים מנהלת אותנו לעיתים גם אם הדברים לא תמיד במודע. אם כך – גם כאן יש מורא מפני העדר אהבה, העדר שייכות, העדר קבלה, אך הדברים לא נעשים מאהבה. מרחימו. רק מדחילו.

וכך הוסיפו מחשבותי לנדוד בין דברי חכמים לדברי אנשים בעולם הזה והבנתי שללא בירור מהות המצוות לא אוכל להבין דבר. אמת, יש מצוות שגם שלמה המלך החכם באדם לא הצליח להבינן, אך את מרבית המצוות שאנו מקיימים היום ניתן להבין לעומקם וגם לתת להם פירושים מעולמות תוכן שונים כגון סוציולוגי, פסיכולוגי ואפילו לעיתים פירוש תזונתי, המעניקים להם מובן ושכל מאז ועד ימינו. ההתנגדויות שאני שומעת סביבי היא לרוב בעקבות החומרות השונות שאנשים לקחו על עצמן למרות שכתוב " את כל הדבר אשר אנכי מצווה אתכם אותו תשמרו לעשות לא תוסף עליו ולא תגרע ממנו" (פרשת ראה, לג א). אך זו מתיקות התורה וזה טעמה – המצוות נועדו להורות לנו דרך חיים בין אדם לחברו, בין איש לאשתו, כאדם החי בחברה החייבת כללים ולא יכולה להתנהל באנרכיה.

השבוע שמעתי את טוני רובינס, אחד מהקואצ'רים המובילים בעולם שסיפר על מות חברו רובין וויליאמס, שהיה לו לכאורה ה-כ-ל: אשה מקסימה, ילדים נפלאים, כסף בשפע, תהילה, הגשמת כל חלום שרק חלם אך כל זה לא הספיק על מנת לטעת טעם בחייו ולבסוף נטלם במו ידיו. וטוני אמר שהיה זה הפחד. חיים שיש בהם הכל, אך הפחד לא סר מהם ומנהל אותם ללא רחם. פחד אבולוציוני כזה, משתק, מבהיל, הזורע במוחך זרעי אימה מהמחר. פחד המוביל לסבל בלתי נסבל. מה חסר לוויליאמס ואחרים? מה חסר לנו? מה יתן טעם לחיינו ויפיג את האימה והסבל?

תלמידיו של רבי יוחנן בן זכאי התפלאו על ברכה זו שהרי באמת המורא שמים הוא עצום ורב ממורא בשר ודם, וכפי שאמר להם רבי יוחנן עצמו קודם לכן: "אילו לפני מלך בשר ודם היו מוליכים אותי, שהיום כאן ומחר בקבר, שאם כועס עלי אין כעסו כעס עולם, ואם אוסרני אין איסרו איסור עולם, ואם ממיתני אין מיתתו מיתת עולם, ואני יכול לפייסו בדברים ולשחדו בממון, אף על פי כן הייתי בוכה, ועכשיו שמוליכים אותי לפני מלך מלכי המלכים הקב"ה, שהוא חי וקיים לעולם ולעולמי עולמים, שאם כועס עלי כעסו כעס עולם, ואם אוסרני איסורו איסור עולם, ואם ממיתני מיתתו מיתת עולם, ואיני יכול לפייסו בדברים ולא לשחדו בממון... ולא אבכה"? לפיכך התפלאו התלמידים מדוע ברך אותם: "יהי רצון שתהא מורא שמים עליכם כמורא בשר ודם"?

 
 
 

Commentaires


bottom of page